top of page

PETAK JE DAN ZA FIZIČKO

Naši Cvetići mnogo vole da skakuću, vrte se, trče...a mi im za sve to obezbeđujemo uslove i veoma smo srećni kada je to moguće izvesti na otvorenom, u osunčanom dvotištu našeg vrtića.


Evo jedan odlomak o značaju rotacije oko svoje ose, i sa aktivnostima koje uključuju loptu. Autor je poznati Ranko Rajović.

***************************************************************************

Ротација око своје осе активира велики број неурона, посебно ако се дете само ротира, јер тај покрет утиче на стимулацију развоја синапси. Слично је и са игром „хеликоптера“ (родитељ ухвати дете за обе руке и врти се заједно са њим). Трчање, прескакање, додавање лопте – активности су које стимулишу рад ока (акомодацију) и тиме превентивно делују на неке од поремећаја учења (доказано је да неки од облика дислексије настају због успорене акомодације ока). Најобичније додавање лопте од сунђера, прикладне и за дневну собу, развија акомодацију, координацију покрета, хватање прстима (важно и за развој графомоторике, која додатно утиче на формирање великог броја синапси). Кликери развијају толико способности, да бих ту игру, као обавезну, увео у свим вртићима. Подстицајно делује на графомоторику и акомодацију, а присутне су и апстрактна класификација и серијација, које помажу развој математичких способности.“

***************************************************************************


Pogledate naše video zapise.

Svoj komentar slobodno ostavite ispod teksta.











         Dobrodošli

Aleksandra,

Vaspitač englesko - matematičke grupe Cvetići, uzrasta od 2,5 do 7 godina.

Urednik bloga za roditelje.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page