top of page

DA LI DEDA MRAZ DARUJE SAMO DOBRU DECU?

Da li Deda Mraz daruje samo dobru decu

“Roditelji imaju potrebu da na dnevnom nivou smisle razne strategije kako bi naterali dete da nešto uradi, pojede zdrav obrok, opere ruke, ode na vreme na spavanje… i zato im govore da će ako ih poslušaju dobiti poklon od Deda Mraza. To je u redu ponekad, ali se time ne bi trebalo koristiti čitave godine”, kaže psihoterapeut Marija Kulović iz Psihološkog savetovališta “Reč po reč“.

Ona objašnjava da reći detetu da će biti nagrađeno za nešto što uradi, ima smisla kao dnevni podsticaj, ali ne i kao princip vaspitanja.

“To čak može da bude i problem ovih prazničnih dana, jer će dete ipak na kraju dobiti poklon, bez obzira na to da li je bilo ‘dobro’ ili ne. Zato je bolje reći detetu da je ono poklon dobilo ne zato što je nešto dobro uradilo, bilo poslušno, već zato što je ono dobro dete, dobro biće, zato što ga roditelji i ostali koji ga daruju, vole.

Šta ćete uraditi ako imate dvoje ili više dece, a nisu svi podjednako poslušni? Da li ćete jednima staviti poklone pod jelku, na primer, a drugima ne? To nikako ne bi trebalo da uradite.

Novogodišnje i božićne poklone, deca dobijaju zato što ih mama i tata vole bez obzira na to da li su dobri. Zato se deci i kupuje nešto sa spiska koji su ‘poslali’ Deda Mrazu, nešto što žele. Taj poklon je način da roditelji decu obraduju, usreće, iskažu svoju ljubav i pažnju, a ne da ih zbog nečega nagrade ili kazne.”

Dakle, roditelje ne treba da grize savest ako su u nekom trenutku, kada ih dete nije poslušalo, rekli da će ga Deda Mraz ove godine “zaobići”?

“Deda Mraza treba deci predstaviti kao deo običaja, tradicije, kada se u određeno doba godine, između ostalih rituala, i poklanja najdražima. Treba im reći da se daruje onaj ko se voli, kao i da se to radi zato što želimo da staru godinu ispratimo, a novu dočekamo, s radošću i veseljem, sa deljenjem i izražavanjem ljubavi prema najbližima”, kaže psihoterapeut Marija Kulović.

Ona nam je objasnila i da je afirmativni pristup podsticajniji, naročito kada se odnosi na decu.

“Bolje je reći: ‘Hajde da uradimo ovo zato što je to dobro’, umesto: ‘Ako ne uradiš to bićeš kažnjen, nećeš dobiti poklon’. Isto važi i za postizanje dobrog uspeha u školi. Ne treba deci govoriti da treba da uče kako bi dobili nešto od roditelja, već zato što će im ta znanja i veštine koristiti, olakšati život.”





         Dobrodošli

Aleksandra,

Vaspitač englesko - matematičke grupe Cvetići, uzrasta od 2,5 do 7 godina.

Urednik bloga za roditelje.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page