top of page

KAKO DA PROBUDITE SAOSEĆAJNOST I PLEMENITOST KOD DECE

Da bi deca bila plemenita, izražavala zahvalnost i bila saosećajna, potrebno je da ih roditelji stalno na to podstiču i da zajedno vežbaju brigu za druge i ophode se lepo prema okolini.

Živimo u vreme svojevrsne sebičnosti i otuđenosti, ovo je doba kada se jedni nadmeću sa drugima, bez obzira na cenu. Bitni su rezultati, ciljevi, brojke. Pred roditeljima je, zato, veliki izazov da nauče decu da se raduju zbog tuđe sreće i uspeha, da razumeju osećanja drugih ljudi, da budu empatična.

Veliki je broj tekstova na temu kako da naučite dete da bude ljubazno i da oseća zahvalnost prema drugim ljudima. To je važna reč – učenje. Lepi maniri se neće dogoditi sami od sebe. Deca treba da vežbaju brigu za druge i izražavaju zahvalnost za one koji brinu o njima, kao i da doprinesu životima drugih ljudi. Mnogi sociolozi i psiholozi, pritom, veruju da lepo ophođenje prema drugima u velikoj meri doprinosi zdravom telu i duhu, sreći i bogatom društvenom životu. Saosećajnost i zahvalnost mogu da podstaknu nesebičnost kod veoma male dece, kao i osećaj empatije kod tinejdžera.

Prema rečima doktora Davida Schonfelda, direktora razvojne i bihevioralne pedijatrije Kliničko-bolničkog centra za decu u Sinsinatiju, „želja da se pomogne drugima je urođena“. Naime, u dečijoj je prirodi da pomažu ljudima iz svog okruženja. Međutim, ova pozitivna osobina vremenom slabi ukoliko se ne podstiče i ne praktikuje na pravi način. Potrebno je da roditelji, vaspitači i ostale odrasle osobe na koje se deca ugledaju često razgovaraju sa mališanima o tome šta znači biti plemenit i saosećajan prema drugima, kao i da im pruže primer i uzor kako da se ponašaju u praktičnim situacijama. To je bitno, pošto znamo da najmlađi uče oponašajući odrasle. Istraživanja pokazuju da deca koja redovno čine dobra dela i koju roditelji uče da budu zahvalna od malih nogu, rastu ne samo u srećnije i zdravije pojedince već su u stanju i da formiraju i bliskije odnose sa drugim ljudima.


Podstaknite decu da dele stvari sa drugima i cene ono što imaju

Važno je da roditelji ili oni koji brinu o mališanima stalno podsećaju decu na to da dele stvari sa drugima i cene ono što imaju. Deca koja nauče da dele postaju velikodušne osobe. Pohvale upućene deci od najranijeg uzrasta, čak i zbog najmanjeg znaka empatije, dobar su temelj za odgajanje ljubaznih i saosećajnih pojedinaca. Naučiti decu da budu zahvalna i plemenita, što mnogi roditelji kao pravi edukatori sprovode, sastoji se iz malih stvari. Jednostavan čin plemenitosti ili razumevanja prema drugima doprinosi da dete nauči da poštuje sebe i druge.

Deca uče gledajući, slušajući i radeći. Potrebno je da roditelji stalno demonstriraju zahvalnost i plemenitost. Veoma korisna vežba je da kažete detetu na čemu ste sve zahvalni – što, recimo, imate krov nad glavom, ili što su svi u porodici živi i zdravi. Čak i mali znaci zahvalnosti mogu da imaju veliki uticaj. Deca najbolje uče iz primera i brzo će usvojiti važnost saosećanja kroz praktične situacije. Takođe je neophodno da deca osećaju vašu ljubav, pažnju i poštovanje. Roditelji bi trebalo da insistiraju na ljubaznom ophođenju i poštovanju prema svim ljudima iz okruženja, kako bi dodatno motivisali decu da budu nesebična.


Plemenit gest ili obično „hvala“ jača osećaj zahvalnosti

Pronalaženje pozitivnih primera koji su se desili tokom dana još jedan je način da se deca uključe. Plemenit gest ili obično „hvala“ jača osećaj zahvalnosti. Ponavljanje takvih stvari je dobar recept. Ohrabrite decu da „na dobro uzvrate dobrim“ i da imaju obzira za druge ljude. Kada je dete zbog nečega nezadovoljno i negoduje, pokušajte da ga naučite da posmatra stvari sa vedrije strane. Učeći decu da budu optimisti od ranog detinjstva, pomažete im da postanu tolerantni mladi ljudi koji pozitivnije razmišljaju.

Konačno, vrednosti koje deca prihvataju su one koje vide kod svojih roditelja. Najjednostavnije reči ili postupci mogu imati najmoćniji uticaj na život mališana. Od suštinskog značaja je da roditelji budu dobar primer deci u ranom uzrastu, i što je možda još značajnije – da budu dosledni u oblikovanju plemenitosti i zahvalnosti dok deca odrastaju. Sigurno je da postoji veza između plemenitosti i sreće, što dokazuju i mnoga istraživanja po kojima su zahvalna deca u isto vreme i mališani ogromnog srca.



Primeri kako da naučite dete da bude brižno, zahvalno i saosećajno:

  1. Nemojte nagraditi dete za svaki akt pomoći, kao što je rasklanjanje stola. Treba da očekujemo pomoć od naše dece i kada ne očekuju nagradu.

  2. Razgovarajte sa svojim detetom o nepravdama i delima pravde koje mogu da vide na televiziji. Takvim razgovorom utvrđujete naučeno.

  3. Proverite dnevne rituale zahvalnosti na večeri, prilikom odlaska na spavanje, u autu ili prevozu. Da li su zahvalni onima koji doprinose i nama i drugima na razne načine?

  4. Uverite se da su vaša deca zahvalna svim ljudima u svakodnevnom životu, kao što je vozač autobusa ili konobarica.

  5. Ohrabrite decu da se brinu za one koji su ranjivi. Na primer, dajte deci neke jednostavne ideje kako da pomognu i pruže utehu nekom koga zadirkuju.

  6. Koristite novine ili TV priče da ohrabrite svoje dete da razmišlja o teškoćama sa kojima se suočavaju deca u drugoj zemlji.

  7. Uvedite model brige za druge čineći uslugu zajednici – najmanje jednom mesečno. Još bolje je da ovu uslugu činite zajedno sa svojim detetom.


         Dobrodošli

Aleksandra,

Vaspitač englesko - matematičke grupe Cvetići, uzrasta od 2,5 do 7 godina.

Urednik bloga za roditelje.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page